Vissza

Hámántáska, hámánfüle, hámántaschen

Purim ünnepén ezt a süteményt eszik a zsidók, amit hámánfülének, vagy hámántáskának neveznek.
5 from 1 vote
Előkészítési idő 12 óra
Elkészítési idő 40 perc
Fogás Desszert
Konyha Zsidó
Adag 6

Recept leírása

Hozzávalók a hánántashen tésztájához:
  • 315 g liszt
  • 200 g vaj vagy margarin
  • 90 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojássárgája
  • 1/2 citrom reszelt héja
 
A hozzávalókból késes robotgéppel tésztát gyúrunk, majd deszkára borítva két labdát formázunk belőle. Kissé ellapítjuk, majd fóliába csomagoljuk, és minimum 4 órára a hűtőszekrénybe tesszük pihenni. Ha nincs robotgépünk, természetesen csinálhatjuk kézzel is, de figyeljünk oda arra, hogy ne gyúrjuk, melegítsük túl a tésztát a kezünkkel, hanem a lehető leghamarabb morzsoljuk össze a vajat a liszttel.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy sütőlemezt sütőpapírral bélelünk. A tésztát két sütőpapír között 2 milliméter vékonyra nyújtjuk, majd 8-10 centis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A körök közepébe egy-egy kiskanálnyi tölteléket teszünk, vigyázva arra, hogy ne töltsük túl, mert akkor kifolyik sütés közben. A tésztakörök mindhárom oldalát felhajtjuk, szorosan összecsípjük, és a sütőlemezre helyezzük. 10-12 perc alatt szép pirosra sütjük.
Kulcsszó kóser, purim, zsidó