KELKÁPOSZTA SAJTTAL ÉS VAJJAL LASSAN SÜTVE
Legjobb dolog, ami a kelkáposztával történhet! Illatos, édeskés lesz a vajtól, és karakteres a sajttól. Köretként, vagy akár egy vegetáriánus főételként is tökéletes.
Elkészítési idő 40 minutes perc
Total Time 40 minutes perc
Course Főétel, Köret
Cuisine Francia
- 1 db kicsi, sötétzöld kelkáposzta (50-60 dkg maximum)
- 5 dkg vaj
- 1,5 dl tejszín
- frissen reszelt szerecsendió
- só, bors
- 0,5 fehérbor (el is maradhat)
- 2 dl víz, vagy zöldségalaplé
- 15 dkg reszelni való sajt (minél karakteresebb, annál jobb! Roquforttal is remek.)
Ha sérültek a külső levelek, szedjük le, majd kívülről mossuk le a káposztát alaposan. Hosszában vágjuk négyfelé, és sózzuk meg. Egy sütőedényt kenjünk ki vékonyan vajjal, tegyük bele a kelkáposztákat, locsoljuk meg a szerencsendiós, sós, borsos tejszínnel, majd szórjuk meg a reszelt sajttal. A bort keverjük el a vízzel és öntsük a káposzták alá.
A maradék vajat morzsoljuk a kelkáposzták tetejére úgy, hogy amikor megolvad, lehetőleg folyjon be a levelek közé.
180 fokon süssük 40 percig.
Magában is finom, de azért egy kis steak kísérőjeként még jobb.