Vissza
kelkáposzta lassan sütve

KELKÁPOSZTA SAJTTAL ÉS VAJJAL LASSAN SÜTVE

Legjobb dolog, ami a kelkáposztával történhet! Illatos, édeskés lesz a vajtól, és karakteres a sajttól. Köretként, vagy akár egy vegetáriánus főételként is tökéletes.
Elkészítési idő 40 minutes
Total Time 40 minutes
Fogás Főétel, Köret
Konyha Francia
Adag 4

Recept leírása

  • 1 db kicsi, sötétzöld kelkáposzta (50-60 dkg maximum)
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 dl tejszín
  • frissen reszelt szerecsendió
  • só, bors
  • 0,5 fehérbor (el is maradhat)
  • 2 dl víz, vagy zöldségalaplé
  • 15 dkg reszelni való sajt (minél karakteresebb, annál jobb! Roquforttal is remek.)
 
Ha sérültek a külső levelek, szedjük le, majd kívülről mossuk le a káposztát alaposan. Hosszában vágjuk négyfelé, és sózzuk meg. Egy sütőedényt kenjünk ki vékonyan vajjal, tegyük bele a kelkáposztákat, locsoljuk meg a szerencsendiós, sós, borsos tejszínnel, majd szórjuk meg a reszelt sajttal. A bort keverjük el a vízzel és öntsük a káposzták alá.
A maradék vajat morzsoljuk a kelkáposzták tetejére úgy, hogy amikor megolvad, lehetőleg folyjon be a levelek közé.
180 fokon süssük 40 percig.
Magában is finom, de azért egy kis steak kísérőjeként még jobb.
Kulcsszó vegetáriánus