Gyorsan, kérem, iparkodjanak! Nem tart már soká, pár nap múlva cukkinivel hamisítják majd a spárgatököt – kiáltotta Tivadar bácsi a zöldséges, és egy újabb láda tököt emelt a pultra.

Ez húsz éve volt, azóta a Tivadar féle zöldséges is rég bezárt, és a helyzet egyébként rosszabb lett. Pár hete Hegyalján egy sokra tartott vendéglőben cukkini főzeléket tettek elém spárgatök helyett, a bárányfasírt pedig egy száraz hamburgerszerűvé degradálódott mellette.
Elismerem, ez alighanem csak engem zavart a sok vendég közül, de nekem, akinek a spárgatök-bárány párosítás az egyik kedvencem, nagyon rosszul esett.
És hogy magamat is bemártsam egy kicsit, két napja ígértem a receptet, amit most a kocsiban ülve, esküvőre tartva pötyögök be, némi presszionálásra: “Sziaaa! 🙂 Csinálnék egy jó töklevest 😉 Megosztod a receptet?”
Meg! Szigorúan spárgatökből! Mert bár a cukkini is tökféle, kb. annyi köze van a kettőnek egymáshoz, mint a csigatésztának az éticsigához.
Hozzávalók:
1 db közepes spárgatök (kb. 1,5 kg) megpucolva, darabolva
1 nagyobb fej vöröshagyma, apró kockákra vágva
2,5 dkg vaj
1 ek cukor
Só
1-1,5 liter zöldségalaplé
1,5 dl tejszín (minimum 30% zsírtartalmú)
1,5 dl zsíros tejföl
2-3 ek fehérborecet
Nagy csokor kapor + kaporolaj
A hagymát a cukorral nagyon alacsony lángon lassan megdinszteljük a vajon, hagyjuk, hogy kissé karamellizálódjon.
Rádobjuk a tököt, sózzuk, majd lefedjük és megpároljuk. Felöntjük az alaplével, majd áttesszük a turmixba. (Nos, ha van jó, nagyteljesítményű turmix otthon, akkor nyert ügyetek van, mert az képes habos, könnyű levest varázsolni a tökből.) Előbb a tejszínt, majd a tejfölt és az ecetet is beleturmixoljuk.
Megkóstoljuk, ha szükséges, mehet bele még pici só, vagy ecet.
Legjobb langyosan, de hidegen is finom.
Tetejére sok kapor és kaporolaj kerül, leheletnyi reszelt citromhéjjal.
Vélemény, hozzászólás?