Főzőkurzus információk következnek, közkívánatra! Igazság szerint évek óta csinálok valamilyen főzőtanfolyamot, főzőkurzust, vagy nevezhetjük akár főzőiskolának is, így hát csodálkoztam is, amikor kiderült, hogy ennyien nem hallottak még róla. Sajnos nehéz a közösségi média algoritmusát kiismerni, de akkor jöjjön egy kis összefoglaló.

Főzőkurzus nálam
Ez a legnépszerűbb, általában baráti társaságok vagy családok jönnek együtt, vagy pont ellenkezőleg, egy olyan társaság verődik össze, akik még soha nem találkoztak. Szerintem ez utóbbi a legizgalmasabb, de akad, aki ismerősökkel szeret főzni. (Egyáltalán nem randifőzés, de muszáj megjegyeznem, hogy tavalyelőtt egy házasság az én konyhámban kezdődött.)
A kurzus pénteken délután, vagy vasárnap délelőtt szokott kezdődni, és miután mindent megfőztünk, mindent meg is eszünk. Amit pedig mégse sikerül, azt becsomagolom. Mivel konyhám mérete sajnos véges (na de majd Erdőbényén sokkal nagyobb lesz), ezért ezekre az alkalmakra maximum 6 fő tud jelentkezni.
Tematikától függően kb. 4 órát vagyunk együtt, mert közösen enni a legjobb, úgyhogy arra is hagyunk időt magunknak.













Apropó, főzőtanfolyami tematika
Amikor társaság jön, akkor nekik szokott lenni kívánsága: főzzünk sóletet, süssünk barheszt, legyen valamilyen ünnepi, vagy gluténmentes, csípős, vega, lánybúcsús, legénybúcsús, gyerekszülinapos, akármi. Ha ez megvan, akkor én kitalálom, hogy szerintem mit lenne jó elkészíteni, és ha az rendben, akkor arra készülök.
Legnépszerűbb tematikák eddig a libanoni, az askenáz zsidó és a lengyel kurzus voltak.
Ritkábban, de olyan is előfordul, hogy meghirdetek valamit, és akkor arra a tematikára lehet jelentkezni. Jellemzően ezek azok a közös főzések, amikor ismeretlenek kerülnek össze. Itthon mindig többféle ételt sütünk-főzünk végig, ami általában 2-3 óra alatt készül el, majd jól megesszük. (Mivel a FB-on úgy tűnt, hogy szeretnétek jönni hamarosan meg is hirdetek egyet, jelentkezzetek, én pedig szeretettel várlak benneteket!)
A konyhában hat egyéni főzőlap és két sütő van, ezeken dolgozunk.
A kurzusok 22.000 forintba kerülnek és minimum 4 fő jelentkezése esetén tartjuk meg őket. (2022)

Főzőkurzus a Csányi utcában
Minden hónap egyik csütörtökén szoktunk összejönni, három órára a hetedik kerületi Csányi utcában. Itt tíz ember tud egyszerre főzni, viszont sütő nincs, úgyhogy csak olyan ételeket készítünk, amihez elég a főzőlap.
Itt is előre lehet tudni, hogy mi lesz a tematika, de a konkrét ételeket nem. Vagy hát itt sem. Ennek, bevallom, az az oka, hogy a témát hónapokra előre kitaláljuk, de a receptek kitalálásának, és lefőzésének csak utána látok neki, szóval elég képlékeny.
A főzőtanfolyam ára támogatottan 10.000 forint, és talán ez is az egyik oka, hogy elég nehéz jegyet kapni. Mivel ezt nem én szervezem, nem is nagyon tudom, hogy mikor hogy áll szabad helyek száma, náluk érdemes érdeklődni.

Főzőkurzus Erdőbényén
Rég volt már ilyen, de abban bízom, hogy nyáron végre újra jöhettek. Úgy számolom, hogy ott 10 fő fog elférni, és a tematika is picit más lesz. Tokaji borvidék lévén nyilván többet foglalkozunk majd borokkal, borpárosítással, és a Zemplén közepén nem felejtjük el azt sem, amit az erdő ad nekünk. Ősszel egy gombaszakellenőr barátnőm tart majd gombász tábort esti főzésekkel, és egészen biztosan várható csodálatos csokoládékurzus is.
Hát, röviden ennyi, ha kérdés van bármilyen főzőtanfolyammal kapcsolatban, akkor írjatok bátran a fozes kukac fuszereslelek pont hu címre!

Szia Eszter!
Szeretnék részt venni egy ilyen kurzuson.
Hol nézzem, hogy mikor lesz és mennyibe kerül?
Köszönöm
Szakszon Ági
Szia Ági! Minden hónapban küldök egy emailt, ahova most fel is vettelek ha nem baj, és abban vannak meghirdetve a kurzusok.