Végre Erdőbénye!
Októberben must és birsalma illat van a faluban, folyik a szüret, gyönyörűek az erdők, a Zemplén színesen búcsúzik. Este már hűvös van, de napközben még meleg süt a nap. Tokaj-hegyalján általában hosszú, száraz az ősz, ez kedvez az aszúszemek érésének.
Háromnapos őszi pihenésre hívlak titeket! Gyertek főzőkurzusra Erdőbényére!
Nektek való program, ha kedvelitek az aktív pihenést, a jó borokat, szeretnétek megtanulni izgalmas recepteket, és jól érzitek magatokat egy hatalmas, terített asztal mellett beszélgetve!
Főzünk musttal, és birssel, kóstolunk szőlőt, mézet és vadat.

3 napos főzőkurzus Erdőbényén
2023. október 13, 14, 15 péntek, szombat, vasárnap
Érkezés pénteken, közös, borkóstolóval egybekötött vacsora a Fűszeres házban 19 órakor. Helyi, erdőbényei borokkal és borásszal.
A vacsorát még mi főzzük, de már közösen fogyasztjuk el. Megismerkedünk egymással, helyi borokat kóstolunk a fogások mellé.
Helyi, zempléni alapanyagokból főzünk, jellemzően százéves receptekkel dolgozunk, de persze majdnem mind átdolgozzuk kicsit a mai ízlésnek, a modern technikának megfelelően. Így olyan fogások kerülnek az asztalra, amit dédszüleink is ünnepi ételnek szántak. Ezekről külön mesélünk is majd, mert mindegyiknek története van, méghozzá olyan, ami mai napig izgalmas, mert a helyi épületekhez, régi sírokhoz, esetleg a kőbányához kötődik.
11 óra körül asztalt bontunk, de másnap reggel 9 órától ismét várunk benneteket egy kötetlen villásreggelire. Reméljük 11-ig mindenki be is fut, és neki kezdhetünk a szombati nap fő programjának, a közös főzésnek.
Ötfogásos (aki volt már nálam, az tudja, hogy ez költői alulbecslés csupán, és lesz az 7-8 is) ebédet készítünk, az ősz ajándékaiból: szőlő, szilva, fiatal marha, és még sok minden más. Füstölünk is picit a helyi gyógynövényekkel, sőt, még az italunkat is magunknak készítjük el. Miután megterítettünk, asztalhoz ülünk, és minden közösen megeszünk, amit főztünk.
A késői ebéd és jó borok után alighanem jót tesz egy kis pihenő, de koraeste szeretettel várom vissza a csapatot, és felfedezzük a falut, egy kis sétával egybekötve.
Vasárnap reggel egy kiadós búcsúreggeli után még nem köszönünk el egymástól, hanem közösen átmegyünk Mádra, ahol a barátnőm bemutatja a mádi zsinagógát.
A három napos kurzus ára 55.000 forint/fő, ami tartalmazza a vacsorát, a két reggelit, a szombati főzőkurzust és ebédet, a borokat, és a mádi belépő árát. A díj a szállást nem tartalmazza.
A szállást egyénileg érdemes intézni, a faluban sok helyen kínálnak remek lehetőséget:
Gyertek, nagyon nagy szeretettel várunk benneteket!
Ha jönnétek, kérlek e-mailben válaszoljatok a fozes kukac fuszereslelek.hu címen, hogy a további részleteket megoszthassuk. (Pesti főzőkurzuson legközelebb ősszel találkozunk.)
Eszter és Gábor (Mázli is természetesen)

Vélemény, hozzászólás?