Ez a barnavaj-fagyi megérdemel egy külön posztot. A barnavaj különben is mindent finomabbá tesz, de fagyiban valami extrán élvezetes! Először financiert gondoltam mellé, de az is annyira a vajról szól, hogy szerintem elnyomták volna egymás ízét, ahelyett, hogy pont kiemelték volna, így inkább egy málnás, mogyorós kis sütit sütöttem, amiben pont van annyi savasság, hogy tökéletes párosítás legyen.

Barnavaj-fagyi
400 ml tej
200 ml tejszín
4 tojássárgája
15 g tejpor
150 g cukor
140 g barnavaj
nagy csipet só
Először a barnavajat készítsük el:
Egy kicsi, nyeles lábosban, aminek lehetőleg fehér, esetleg fém színe van, alacsony lángon kezdjük el hevíteni a vajat. Amikor felhabzik, és kicsapódik belőle a fehérje, kezdjünk el rá jobban figyelni, nehogy megégjen. Akkor jó, ha a tejfehérje apró barna pontokká sül össze az alján, és fantasztikus az illata!
A kész barnavajat szűrjük le, és hagyjuk langyosra hűlni.
A tejet, a tejport és a cukrot forraljuk fel, a tojások sárgáját pedig keverjük el a tejszínnel. Öntsük a forró tejet lassan a tojásos keverékhez, majd az egészet tegyük vissza a lábosba, és folyamatos kevergetés mellett forrósítsuk fel, amíg kicsit besűrűsödik, de már ne forraljuk, nehogy összeugorjon.
Ha mégis összeugrana, ne essünk kétségbe!
Kapjuk elő a botmixert, és egy perc alatt oldjuk meg a problémát.
A forró tojásos krémbe vékony sugárban csorgassuk bele a vajat, majd sózzuk meg, miközben folyamatosan keverjük botmixerrel. Ez a legkönnyebb módszer teljesen sima krém készítésére, de ha nincs botmixerünk, akkor egy habverővel is megoldható a feladat.
Miután a krém szobahőmérsékletűre hűlt, tegyük a hűtőbe és hűtsük le 4 Celsius fokosra, majd fagyigéppel keverjük krémesre. Épp bodzavirág szezon van, a bodzavirág-fagyit se érdemes kihagyni!
Málnás mogyorós süti
20 dkg liszt
20 dkg durvára vágott törökmogyoró, enyhén megpirítva
15 dkg cukor
20 dkg görög joghurt
5 dkg puha vaj
1/2 citrom reszelt héja
2 ek citromlé
2 db tojás
1 zacskó sütőpor
36 szem málna
A málnát kivéve mindent gyorsan összekeverünk, majd kivajazott, kilisztezett formába simítjuk. Kirakjuk a málnával, majd 170 fokra előmelegített sütőben mérettől függően 20-35 perc alatt megsütjük. Érdemes tűpróbát végezni. Most ilyen szeletes szilikonformában sült, de kistepsiben is tökéletes, ebben az esetben sütés után szeleteljük.

Vélemény, hozzászólás?