Hívhatjuk a joghurtfagyit „frozen jogurtnak”, de a kettő – magyarul legalábbis – egyáltalán nem ugyanaz! De abban egészen biztos vagyok, hogy a joghurtfagyit ki kell próbálnotok! Elképesztően jó! És most nem írom le, hogy vegyetek fagyigépet, aki akarta, már úgyis megtette.

Igazán jó joghurtfagyi csak zsíros görögjoghurtból készíthető, a 10% zsírtartalom a minimum.
Ha van turmixgépetek otthon, akkor javaslom, hogy a cukrot, fagyistabilizátort, citromlevet és tejszínt forralás előtt két percig turmixoljátok. Telemegy levegővel, és az íze is megváltozik egy kicsit, a sűrített tejre kezd hasonlítani, ami igencsak jót tesz a fagyinak.
Ha más fagyit keresel, próbáld ki a barnavaj fagyit!
Málnás joghurtfagyi
Igazi joghurtfagyit húsz éve ettem először, és akkor találkoztam a Meyer citrommal is. Nem is tudom, volt-e valaha íz, ami ennyire meglepett, és aminek azonnal a rajongójává váltam. Azóta is alig várom a Meyer citrom szezont, de mivel az nagyon nem most van, ezért ebben a joghurtfagyiba málna került, mert az viszont érik hátul a kertben.
Szóval, ha a receptet télen olvasod, és van egy csodás Meyer citromod, akkor ki ne hagyd fagyiban!
Hozzávalók (kb. 1 liter joghurtfagyihoz)
- 400 g 10%-os görögjoghurt
- 20 g citromlé
- 200 g tejszín (legalább 30%-os zsírtartalommal)
- 200 g kristálycukor
- 50 g glükózszirup (érdemes beszerezni, de ha nincs, akkor mehet helyette cukor)
- 150 g málna fagyasztva (így egyben maradnak a szemek)
- 3 g fagyistabilizátor (ha gyakran készítesz fagyit, vásárolj belőle, nem fogod megbánni!)
Egy kis tálban simára keverjük a görögjoghurtot és a frissen facsart citromlevet, majd hűtőbe tesszük, míg a többi alapanyag készül.
Egy közepes méretű lábosba tesszük a tejszínt, a cukrot és a glükózt. Közepes lángon forrásig melegítjük. Amikor forr, visszavesszük a lángot, és 2 percig gyöngyözve főzzük. Lehűtjük.
Ha már elég hűvös, belekeverjük a korábban félretett citromos joghurtot.
Az elkészült alapot lefedve hűtőbe tesszük egy éjszakára.
A behűtött alapot fagylaltgépbe öntjük, és a gép gyártói utasítása szerint kikeverjük. Akkor jó, amikor a massza sűrű, krémes és formát tart – ez általában 30–40 perc. Amikor már majdnem jó, beleszórjuk a fagyasztott málnát is.
Állagjavítók:
- A legprofibb: 3 g ipari stabilizátor, a cukorral együtt keverjük el, mielőtt a tejszínhez adjuk. Arra jó, hogy nagyon picik maradnak a jégkristályok, ezért bolti krémességű lesz a fagyi. Fontos, hogy nagyon pontosan kell mérni, inkább kevesebb, mint több legyen, így nem lesz nyúlós a fagyi. Ékszermérlegen jól lehet mérni a grammokat.
- Legkevésbé jeges: 1 g guargumi vagy xantángumi, a kihűlt krémet turmixgépben keverjük össze vele.
- Legkönnyebben használható: 5 g tápiókakeményítő, 20 g hideg tejben elkeverve, a főzés végén hozzákeverjük.
- Legkönnyebben elérhető: 10 g kukoricakeményítő, 20 g hideg tejben elkeverve, majd a forró tejszínhez keverjük, és még 1 percig főzzük.
Vélemény, hozzászólás?