Vannak alapreceptek, amikhez újra és újra visszatérek – ez a vajas tészta pont ilyen. Leveles, omlós, vajdarabkák csillognak benne, de nem bonyolult, csak türelem kell hozzá (meg hideg kéz, de azt megoldjuk, főleg most, amikor 17 fok van kint és esik az eső). Quiche-hez, pitéhez, galette-hez, sós vagy édes töltelékhez is működik. Nálunk gyakran van belőle egy adag a hűtőben, vagy a fagyasztóban, egyszerre érdemes két adagot készíteni. A szilvás mellett talán a kajszibarackos galette a legfinomabb.

Hozzávalók a galette tésztához (2 adag):
- 115 g hideg víz
- 15 ml almaecet
- 345 g finomliszt, esetleg kenyérliszt
- 20 g cukor
- 6-7 g só
- 285 g hideg, sózatlan vaj, egy centis kockákra vágva
+ a tetejére egy tojás, némi cukor fahéjjal
+ a töltelékbe 40 dkg érett kajszibarack, két marék apróra vágott dió, és egy kisebb csészényi málna
Először is kimérjük a vizet és az almaecetet, összekeverjük, majd betesszük a fagyasztóba pár percre – minél hidegebb, annál jobb, hogy a vaj ne olvadjon el idő előtt.
Közben egy nagy tálban, vagy a robotgép táljában összekeverjük a lisztet, a cukrot és a sót. A hideg vajkockákat beleszórjuk, és ujjbeggyel vagy egy villa segítségével beleforgatjuk a lisztes keverékbe. Ha gépet használtok, és ezt erősen ajánlom, akkor érdemes a szilikonos keverőszárat használni.
Nem morzsoljuk el teljesen – inkább laposra nyomkodjuk a vajat, mintha leveles tésztát készítenénk. Olyan legyen, mintha fehérbab, vagy lencse méretű vajdarabkák keverednének el a lisztben – a cél a rusztikus, morzsalékos állag.
Ekkor elővesszük a jeges víz-ecet keveréket, és nagyjából a felét rálocsoljuk a lisztes keverékre. Ujjainkkal óvatosan alulról felfelé forgatjuk, mintha salátát kevernénk, vagy kettes fokozaton járatjuk a gépet. Apránként adjuk hozzá a többit – de csak annyit, amennyi szükséges: ha épp csak összeáll, már jó. A liszt ne maradjon teljesen száraz, de ne is legyen túl nedves. Ha nem vagyunk biztosak, inkább hagyjuk egy picit szárazabbra – később még adhatunk hozzá pár csepp folyadékot.
Kézzel összenyomunk egy maréknyi tésztát. Ha egyben marad, akkor mehetünk tovább. Ha még pereg, locsolunk a legszárazabb részekre egy kis vizet, és újra átkeverjük.
A masszát a munkafelületre borítjuk, majd összehajtogatjuk és lenyomkodjuk – kb. 2,5 cm vastagra. Ezt kétszer-háromszor megismételjük. Nem baj, ha darabos: a vaj ne olvadjon el, ettől lesz majd a tészta gyönyörű leveles, ha kisül. A felület ilyenkor márványos, erezett, mint egy darabka fa vagy kő.
Ezután a tésztát kettéosztjuk, folpackba csomagoljuk, és koronggá vagy téglalappá formázzuk (kb. 2 cm vastag legyen). Legalább 2 órára hűtőbe tesszük, de eláll 5 napig is. Ha most nem használjuk fel, nyugodtan mehet a fagyasztóba – 3 hónapig simán bírja.
Ha szereted az ilyen pite szerű sütiket, akkor:
Almás pite
Meggyes pite
Kajszibarackos málnás galatte a nyár egyik kedvence!
Most kezdődött a kajszibarack szezon – vagy ahogy sokan hívják, a sárgabaracké. A kettő között nincs valódi különbség, csupán a nyelv játéka: a „sárgabarack” inkább a köznyelvi, míg a „kajszibarack” a régebbi forma, de bevallom, míg a burgonya számomra semmivel nem több a krumplinál, a kajszibarack sokkal zamatosabbnak ígérkezik a sárgabaracknál. De bármelyik néven is emlegetjük, ilyenkor nyár derekán nincs ennél illatosabb, napízűbb gyümölcs.
Itt nálunk, a Zemplén lankáin, a gönci kajszi az igazi sztár. Ez a fajta különösen lédús, mézédes és illatos, nem véletlen, hogy az ország legjobb baracklekvárjai is ebből készülnek. Most még picit keményebbek a gyümölcsök – épp annyira, hogy tökéletesek legyenek galette tölteléknek.
A recepthez negyedekbe vágott kajszit használok, amit friss málnaszemekkel keverek össze: a két gyümölcs most együtt érik, a málna fanyarsága pedig gyönyörűen ellenpontozza a barack édes, buja zamatát.
A gyümölcsös keveréket aztán a tésztaágyra halmozom, kicsit meghintem nádcukorral, a tésztát körben felhajtom, lekenem egy tojással, majd azt is megszórom nádcukorral, és így együtt sülnek aranyszínűre. A végeredmény egy omlós, gyümölcsöktől illatozó nyári sütemény, amihez elég egy kanál tejföl vagy egy gombóc málnás joghurtfagyi, és máris kész a boldogság. A fagyi receptje hamarosan a blogon!
Ha videón is megnéznéd a kajszibarackos galette-t, akkor a FB-n itt, az Instán pedig itt találod.

Vélemény, hozzászólás?