Végre elérkezett a tepsiben vagy nagy lábosban sült ételek ideje. Ennek egyfelől örülök, másfelől elállhatna már egy kicsit az eső, mert még a citromos csirke se kárpótolhatja örökké a napot.
![A citromos csirke mustárral és borral készül.](https://www.fuszereslelek.hu/wp-content/uploads/2020/10/feherbab-csirke-7-1024x908.jpg)
Talán Nigella Lawson receptje az eredeti, de már nem emlékszem pontosan, mert évek óta sütöm. Kicsit talán a 40 fokhagymagerezdes csirkére is hasonlít, de az az igazság, hogy ezek a mediterrán ételek mindig finomak, akármi is legyen az eredetijük.
Miért is ne lenne jó valami, amiben lassan összepárolódik a hagyma a sok fokhagymával, babbal, fehérborral, mustárral, és csirkével?
Állítólag igazi nyári étel, de a hosszú sütési idő miatt, és a konzerv cannellini bab miatt érthetetlen számomra ez a jelző.
Nyarat idéző recept
Citromos csirkét egész évben süthetünk, se a csirke, se a citrom nem idénytermék. Van, aki csirkemellből készíti, de szerintem jobb hozzá a szaftosabb comb. A bab pedig konzerv, úgyhogy igazság szerint pont nyáron lenne kár ilyet sütni, amikor ott a sok friss zöldség és gyümölcs. Készülhetne fejtettbabból is, de sokkal könnyebb konzerv fehér babhoz jutni, mint frissen kifejtve venni, vagy még szerencsésebb esetben termelni.
![A sült citrom íze átjárja a csirkét](https://www.fuszereslelek.hu/wp-content/uploads/2020/10/feherbab-csirke-10-1024x744.jpg)
Citromos csirke, vagy boros, zsályás cannellini bab?
Nehéz eldönteni, hogy a csirke, vagy a bab az étel főszereplője, mert a kettő együtt tökéletes. Viszont el kell ismerni, hogy a bab is olyan finom, hogy akár önálló fogásként is megállná a helyét egy szelet puha kenyérrel. Csakúgy, mint a csirke, amit szoktunk is így sütni, mert jobban szeretjük mint a sima grillcsirkét.
Hozzávalók:
- 1 nagy fej hagyma vékony karikákra vágva
- 1 ek libazsír
- 1 ek cukor
- 2 doboz cannellini babkonzerv
- 40 dkg friss bébispenót (vagy fagyasztott)
- 4 szem koktélparadicsom
- 2 fej fokhagyma
- 4 zsályalevél
- só, bors
- 5 csirke felsőcomb
- 2 ek mustár
- 2 dl száraz fehérbor
- 1 citrom
A hagymát a libazsíron a cukorral karamellizáljuk. Hozzáadjuk a lecsepegtetett babot, a megmosott spenótot, a paradicsomot, a félbevágott fokhagymát, a zsályát, majd sózzuk, borsozzuk, és áttesszük egy tepsibe. A csirkecombokat befűszerezzük és megkenjük mustárral. A húst a bab tetejére helyezzük, majd felöntjük a borral. A citromot felkarikázzuk, és a hús közé tesszük.
180 fokon 90 percig sütjük.
![A citromos csirkébe nem kell citromlevet nyomni, az magától belesül a raguba](https://www.fuszereslelek.hu/wp-content/uploads/2020/10/feherbab-csirke-8-1024x950.jpg)
Ezt a receptedet vagy 10xbiztos megcsinaltam már. Számomra az ideális sabeszi étel. Gyorsan megvan, nem kell már csütörtökön este kb a sütőbe rakni, mégis a sóletet idézi nekem picikét a bab miatt, borral tökéletes, a legjobb köret mellé úgyis a barhesz, és a sok zöld mellette igazi csemege. Imádom. 👍💜
Jaj, ennek nagyon örülök! 🙂