Hölgyeim és uraim, a nagyanyám röhög a sírjában! Annyiszor kérdeztétek ugyanis, hogy pontosan, akarom mondani PONTOSAN hogyan készül a juhtúrós sztrapacska, hogy elővettem a mérlegem és mindent kimértem. Úgyhogy ha pont ilyen krumpliból, pont ilyen légnyomáson és hőmérsékleten, ugyanebben a faluban készítetek sztrapacskát, akkor tökéletes lesz, ígérem!
![Pontosan kimért juhtúrós sztrapacska recept](https://www.fuszereslelek.hu/wp-content/uploads/2023/08/mazli-erdobenye-sztrapacska-1024x682.jpg)
Juhtúrós sztrapacska kisokos
Szolvák étel valóban, de nem igaz, hogy nem sztrapacskának hívják
Vagy hát legalábbis annak is hívják bizonyos helyeken, és jó eséllyel meg is értik. A sztrapacska szlovákul főleg halušky, de lehet strapačky is, tésztája a halušky, ami nevéből adódóan a galuskához , vagyis a nokedlihez hasonlít. Mint a FB csoportban megtudtam, Szlovákiában az igazi „strapačka” (strapacska) mindig savanyú káposztával készül brindza nélkül. A káposztától lesz ugyanis kócos az étel vagyis „strapatý” innen az elnevezése: strapačka, és a juhtúróst csak Magyarországon illetik ezzel a névvel, pedig az nem is kócos.
Mivel azonban nyers krumplival készül, ezen a vidéken Erdőbénye környékén (és a Zemplén bizonyos részein, sok szlovák lakossal) főleg nyers krumpli galuskának hívták, és nem sztrapacskának.
![Az eredeti juhtúrós sztrapacska recept nagyon egyszerű](https://www.fuszereslelek.hu/wp-content/uploads/2023/08/sztrapacska-1024x682.jpg)
Hogy mi kerül rá, az mellékes, de hogy mi bele, az fontos!
Lehet vitatkozni azon, hogy a juhtúrós (bryndzás) szalonnás, a tehéntúrós tepertős, a savanyú káposztás, vagy a barna vajas bryndzás a legfinomabb-e, de teljesen felesleges. Egy valamit állíthatok, tejfölt csak az utóbbi évtizedekben tesznek rá, méghozzá azért, mert jóval olcsóbb, mint a jó minőségű juhtúró, sőt, állítólag vannak olyanok akik nem szeretik az intenzív juhtúró ízt. (Ezt elképzelni se tudom!)
Nincs benne tojás!
Van pár alapszabálya, annak, hogy a sztrapacska tökéletesre sikerüljön:
- Sütni való, lisztes burgonyát használjunk, mint pl. a gombóchoz.
- Tojás nem kell bele, sőt, tilos!
- A liszt a krumpli maximum harmada lehet, különben nem érezni a krumpli ízét, és ki akar nokedlit enni sztrapacska helyett?!
- Éppen csak fel kell jönnie a víz tetejére, azonnal le kell szűrni, ha esetleg marad benne pici éppen csak roppanós krumpli darabka, az különleges szerencse, ritkán sikerül ennyire jóra!
- Csak a kézgyilkos krumplireszelővel reszelt krumpli az igazi, különben nem ad közben annyi levet, nem lesz igazi a tészta. Szerencsére már kaphatók ilyen tárcsák is a jobb gépekbe.
- Nem öblítjük a galuskát, hanem azonnal valamilyen forró zsiradékba forgatjuk!
- A sztrapacska a rizottó mellett a másik étel, amit azonnal enni kell, mert minden perccel veszít a frissességéből. Persze elfogy a hideg, serpenyőbe hűlt maradék is.
- Szép, szép, amikor a tetejére halmozzák a juhtúrót, amin gyönyörű barnára sült tepertődarabok kelletik magukat, de ezt hagyjuk meg az éttermeknek. A legfinomabb sztrapacska ugyanis nem szépségdíjas: még a serpenyőben összekeverik, így klasszul meg is olvad a juhtúró.
![A sztrapacska galuskáját nem szabad túlfőzni](https://www.fuszereslelek.hu/wp-content/uploads/2023/08/sztrapacska2-1024x682.jpg)
Na de jöjjön a pontosan kimért sztrapacska receptje!
3 kamasz vagy 4 felnőtt részére:
A galuskához:
75 dkg sütni való lisztes burgonya tisztán számolva
25 dkg sima liszt
1 púpos teáskanál só
3 liter forró sós víz a főzéshez
12 dkg füstölt szalonna vagy mint nálunk, füstölt héjas libabőr
30 bryndza (nagyon jó minőségű, szlovák legyen)
A vizet feltesszük forrni. A szalonnát/libabőrt apró kockákra vágjuk, egy nagy serpenyőben kiolvasztjuk.
A krumplit lereszeljük. Ha négyoldalú reszelőnk van, nagyon vigyázzunk az ujjainkra! Legyünk előrelátóak, és tekerjük be szigszalaggal, vagy fogjuk a krumplit szilikon kesztyűvel. Ha viszont van krumplireszelő tárcsánk a robotgépben, akkor csak toljuk át rajta krumplit.
Gyorsan adjuk a krumplihoz a lisztet és a sót, majd az összekevert masszából dobjunk egy galuskányit a vízbe. Ha egyben maradt, jöhet a szaggatás. Ha szétfő, menjen még egy pici liszt, de csak apránként! Szűrjük re, közben újra forrósítsuk fel a zsírt. Öntsük bele a galuskát, keverjük el, majd zárjuk el a lángot. Morzsoljuk rá a juhtúrót, keverjük össze, és már tálaljuk is a világ legjobb sztrapacskáját!
![Az eredeti sztrapacska csak krumpli, liszt és só](https://www.fuszereslelek.hu/wp-content/uploads/2023/08/nyers-krumpli-galuska-1024x682.jpg)
Na, kitaláljátok, mi volt gyerekkorom kedvenc étele? És Zálié? Bizony a juhtúrós sztrapacska! Erdőbényei nagyanyám nagy mestere volt, tíz perc alatt összedobott egy adagot, és arra is hajlandó volt, hogy valóban csak egy szem krumpliból egy adagot megfőzzön nekem.
Ilyenek a nagymamák!
Jöhet még juhtúró? Itt egy finom cukkinis pite!
![A juhtúró elolvad a sztrapacskán](https://www.fuszereslelek.hu/wp-content/uploads/2023/08/a-legjobb-juhturos-sztrapacska-1007x1024.jpg)
Tokaj közelében felnőve ugyanez volt a kedvenc ételem. Főiskolásként nagymamám busszal behozta Nyíregyházára a kollégiumba, meg melegen. és O csinálta mindig, hogy ha túl sok let eresztett a krumpli, kanállal leszedte és apránként adagolta vissza. így nem kellett annyi liszt hozzá …
Jaj, ez de érdekes! Bárcsak emlékeznék rá, hogy az én nagymamám is csinált-e ilyet! Milyen jó ötlet, és milyen klassz nagymama!
Kedves Eszter! Számomra jobb, hogy nincs benne tojás, de miért TILOS beletenni?
Üdvözlettel, Katalin
Természetesen a tilos az túlzás, de ha jó minőségű a krumpli, akkor csak ront rajta, nem lesz olyan finom.