A fehércsokis krémtorta csak a beceneve a fehércsokis, mascarponés, joghurtos, áfonyás krémtortának, de ez utóbbi olyan hosszú, mint valami kétszáz éve született arisztokrata anyakönyvi bejegyzése.
Mivel ez egy elképesztően egyszerű torta, nem is nyújtom a bevezetőt hosszúra. Azt azért le kell szögeznem, hogy az egyszerűség rengeteg kalóriát takar, a fehércsoki ugyanis tiszta cukor és kakaóvaj, a mascarpone tömény zsír, csakúgy mint a tejszín, a joghurt viszont legalább görög, úgyhogy az is minimum 10%-os. A piskótába mindezek ellenére került még egy pici vaj is, szóval ha nem is diétás, de legalább garantáltan finom.
![Fehércsokis krémtorta mascarponével](https://www.fuszereslelek.hu/wp-content/uploads/2023/02/fehercsokis-mascarpone-torta-1024x807.jpg)
Annak, aki bármilyen okból igyekszik kevesebb szénhidrátot bevinni (drága sorstársam, mélyen együttérzek veled!) annak csak azt tudom javasolni, amit én is tettem: süsse meg, majd ajándékozza el!
A vajas piskóta, 26 centis formához:
32 dkg puha vaj (érdemes odafigyelni, hogy valóban 82%-os legyen)
32 dkg átszitált porcukor
32 dkg átszitált finomliszt
6 db közepes tojás
A puha vajat kihabosítjuk a porcukorral. A tojásokat villával felverjük, majd kis adagonként a vajhoz adjuk, végül spatulával vagy széles fakanállal hozzákeverjük a lisztet is. Ez nem a klasszikus piskóta, lehet bátran keverni a tojáshabot!
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, alsó-felső módban. Kivajazzuk, majd kilisztezzük a tortaformát, belesimítjuk a piskótatésztát, majd kb. 25 perc alatt megsütjük. Végezzünk tűpróbát, mielőtt elzárjuk a sütőt.
Hagyjuk teljesen kihűlni a piskótát, majd vágjuk 3 lappá.
A fehércsokis krémtorta krémjéhez:
50 dkg fehércsoki
30 dkg mascarpone
20 dkg görögjoghurt
2 dl habtejszín
1 zacskó habfixáló
1 citrom nagyon finomra reszelt héja
25 dkg áfonya (most fagyasztott)
A csokit vízgőz felett vagy a mikró kiolvasztó funkcióján, többször átkeverve megolvasztjuk. Amikor szobahőmérsékletűre hűlt, elkeverjük a mascarponével, a joghurttal, a habfixálóval kemény habbá vert tejszínnel és a citromhéjjal. Hűtőbe tesszük, és egy órát hagyjuk hűlni, majd elektromos habverővel jó habosra keverjük, és megtöltjük vele a tortát úgy, hogy az áfonyát is beleszórjuk. Egy éjszakát hagyjuk hűtőben hűlni, csak másnap szeleteljük. 16 vékony szelet lett, de a fehércsokis krémtorta egyetlen szelete is épp elég édes, krémes és finom így! És ha fehér helyett inkább étcsoki, akkor itt egy extra csokitorta recept.
![Fehércsokis, mascarponés krémtorta áfonyával](https://www.fuszereslelek.hu/wp-content/uploads/2023/02/fehercsokis-mascarpones-joghurtos-torta-996x1024.jpg)
Vélemény, hozzászólás?